Web tasarım ve yazılım bloğu Herşeyden biraz...

Veri bozulma türleri - Mantıksal hasar

Veri bozulma türleri - Mantıksal hasar,Veri bozulma türleri - Mantıksal hasar,Veri bozulma türleri - Mantıksal hasar nedir?,Veri bozulma türleri - Mantıksal hasar hakkında bilgiler,Veri bozulma türleri - Mantıksal hasar tanımı

Mantıksal hasar terimi, hatanın donanımda bir sorun olmadığını ve yazılım düzeyinde çözümler gerektiren durumları ifade eder.

Bozuk bölümler ve dosya sistemleri, ortam hataları
Bazı durumlarda, bir bölüm sabit disk sürücüsündeki veriler bölüm tablosuna veya dosya sistemine veya aralıklı ortam hatalarına bağlı olarak okunamayabilir. Bu davaların çoğunda orijinal verilerin en azından bir kısmı, Testdisk gibi özel veri kurtarma yazılımını kullanarak bozuk bölüm tablosunu veya dosya sistemini onararak kurtarılabilir; Dd kurtarma gibi yazılımlar aralıklı hatalara rağmen görüntü medyasını oluşturabilir ve bölüm tablosu veya dosya sistemi hasar gördüğünde görüntü ham verileri sağlayabilir. Bu tür bir veri kurtarma işlemi, özel bir fiziki donanıma ya da plakalara erişime ihtiyaç duymadığı için, sürücü donanımında uzman olmayan kişiler tarafından gerçekleştirilebilir.

Bazen veriler nispeten basit yöntemler ve araçlar kullanılarak kurtarılabilir; daha ciddi durumlarda, özellikle dosyaların bir kısmı geri alınamazsa uzman müdahalesi gerektirebilir. Veri oymacılığı, yapılarının bilgisini kullanarak hasarlı dosyaların parçalarının kurtarılmasıdır.

Veriler fiziksel olarak bir sabit disk sürücüsüne yazıldıktan sonra, önceki verilerin artık kurtarılmasının mümkün olmadığı varsayılır. 1996'da bir bilgisayar uzmanı olan Peter Gutmann, üzerine yazılan verilerin manyetik kuvvet mikroskopu kullanılarak geri kazanılacağını öneren bir bildiri sundu. 2001'de benzer bir konuda başka bir bildiri sundu. Gutmann ve Colin Plumb, bu türden veri kurtarma işlemlerine karşı Gutmann yöntemi olarak bilinen ve bazı disk temizleme yazılım paketleri tarafından kullanılan geri döndürülemez bir şekilde veriyi temizleme yöntemi tasarladılar.

Önemli ölçüde, üzerine yazılmış önemli miktarda verinin geri kazanıldığı somut örneklerin olmamasından kaynaklanan önemli eleştiriler takip edildi. Gutmann'ın teorisi doğru olmasına rağmen, üzerine yazılmış verilerin geri kazanılacağına dair herhangi bir pratik kanıt bulunmamaktadır; araştırma, üzerine yazılmış verilerin geri alınamayacağını desteklediğini göstermiştir.

Katı hal sürücüler (SSD), verilerinin en azından bir kısmını kurtarmak için daha kolay hale getiren sabit disk sürücülerinden farklı olarak verilerin üzerine yazar. Çoğu SSD, sayfaları ve blokları, flaş çeviri katmanı (FTL) tarafından yönetilen mantıksal blok adresleri (LBA) tarafından referans olarak saklamak için flaş bellek kullanır. FTL bir sektörü değiştirdiğinde, yeni verileri başka bir konuma yazar ve yeni verileri hedef LBA'da görünecek şekilde haritayı günceller. Bu, ön-değiştirme verilerini yerinde, muhtemelen birçok nesil ile bırakır ve veri kurtarma yazılımı tarafından kurtarılabilir.

Paylaş:    

  Yorumlar


Bu yazı için henüz yorum yapılmamış.İlk yorumuz siz yapın


  Yorum Yap


 
  Kısaca
Homeofis çalışıyorum ancak gerektiğinde Türkiye sınırları içerisinde herhangi bir yerde projenize destek verebilirim.

Projenizle ilgili profesyonel hizmet almak istiyorsanız benimle iletişim bölümünde bulunan bilgiler aracılığı ile veya iletişim formu ile bağlantı kurabilirsiniz.
  Facebook